Нови и ясно разписани действащи мерки за ограничаване на въздействието на

...
Нови и ясно разписани действащи мерки за ограничаване на въздействието на
Коментари Харесай

Бизнесът настоява: Ясни и спешни мерки за подкрепа при затваряне!

Нови и ясно написани настоящи ограничения за ограничаване на въздействието на Covid рецесията върху работата на предприятията и резултатите за стопанската система желаеха в обща позиция четирите национално показани раотодателски организации. Реакцията идва часове преди утрешното съвещание на Министерски съвет, на което дефинитивно ще се реши дали ще бъдат утвърдени всички, препоръчани от здравния министър нови рестрикции, които да бъдат в действие най-малко месец, с цел да понижат тежестта върху здравната система. Те плануват затваряне на всички търговски центрове, заведения за хранене, питейни заведения и кафенета, преустановяване на груповите спортни мероприятия, прекъсване на всички действия в областта на събитията като конгреси, конференции, симпозиуми и други

В отговор Асоциацията на индустриалния капитал, Българската стопанска камара, Търговско-промишлената палата и Конфедерацията на работодателите и индустриалците упорстват за целенасочени европейски средства и отлагане на налози и социалноосигурителни вноски в писмо, което четирите организации са адресирали до премиера Бойко Борисов, вицепремиера Томислав Дончев, министъра на финансите Кирил Ананиев и министъра на стопанската система Лъчезар Борисов.

Според работодателите към този момент не може да се затварят бизнеси без по едно и също време с това да се започват ограничения за поддръжка на предприятията и хората. 

Предложенията за поддръжка са съобразени с насоките по краткотрайната финансова рамка, дадени от Европейска комисия. Според тях помощ би трябвало да получават до 30 юни 2021 година закъсалите компании, като тя би трябвало да покрива закрепени разноски, направени  от 1 март 2020 година до 30 юни 2021 година Подпомагане да получат всички, които имат спад на оборота през тази година минимум от 30% по отношение на същия интервал на 2019 година, упорства бизнесът

Работодателите желаят още отлагане на налози и социално-осигурителни вноски за времето, през което бизнесите няма да работят. Те оферират пилотно това да се приложи за минал период- февруари 2020 година - октомври 2020 година По този метод ще се избегне корист от декларирани погрешни данни за оборота.

" От БСК предложихме да има национална стратегия за подкрепяне на бизнеса, която да е с небосвод не по-малко от година. Да не бъде обременена от комплицирани и мудни административни процедури, а да са облекчени процедури в границите на до няколко дни, на база на справедливи критерии, свързани с оборотите им. За да могат да получат помощ в този момент, тя няма да им е нужна след 5 месеца ", съобщи за БНР зам.-председателката на Българската стопанска камара Мария Минчева

Междувременно един от най-засегнатите сектори  - притежателите на заведения, настояха за среща с държавното управление преди възможното затваряне на обектите, с цел да предложат съответни ограничения.

От Българската асоциация на експертите в мениджмънта на хотели (БАПМХ) и от Българската асоциация на ритейл центровете приканиха да не се затварят хотели и търговски центрове.  Според двете организации в противоположен случай има действителен риск от банкрути и то в най-силните месеци на годината.

" Ако бъдат признати в оферти тип, тези ограничения ще нанесат тежък, а в някои случаи и съдбовен удар върху доста хотели, чийто бизнес през последните месеци едвам се посъвзе от изключителното състояние, наложено на 13 март 2020 година “, пишат до премиера от БАПМХ.

От там напомнят, че не е имало нито един случай на заразяване с ковид в хотел и припомнят, че хотелският бизнес е сложен – обвързван с даването на спомагателни услуги. Затова упорстват да не бъдат затваряни заведения за хранене, спа, фитнес и уелнес центрове и изобщо да бъде ограничавана работата на хотелите, преди държавното управление да е оповестило стратегия с рационални стопански ограничения за компенсиране на бизнеса и чиновниците.

Обединение " Бъдеще за туризма “, в което членуват 132 туроператори и туристически сътрудници излезе с пет оферти за поддръжка на сектора. Те са за: 
10% грантова скица за национално финансиране за ликвидност на туроператорите и туристическите сътрудници, нова обществена мярка за браншаВъвеждане на обществена мярка за неработещите туроператори и туристически сътрудници в съответствие 80/0Специален нисколихвен кредитен артикул заради счетоводната специфичност на работата, неспособност за материално поръчителство, влошена финансова експозиция, и наближаващ краен период за възобновяване на предплатени пътувания на 320 000 туристиНалагане на мораториум на банковите заеми и безлихвено отлагане на всички заплащания към държавния бюджет за интервал от 6 месеца.Законодателна самодейност за удължение периода на застраховка „ Отговорност на туроператора “ за месеците на затворен бизнес
Тези оферти са съобразени с насоките по краткотрайната финансова рамка, дадени от Европейска комисия на 19 март и обновени на 13 октомври. Мерките към този момент работят и демонстрираха ефективностпри  прилагането в  редица европейски страни, припомнят от сдружението.

От Асоциацията на българските туроператори и туристически сътрудници (АБТТА) приканиха кабинетът да обезпечи бързо недостигащите 55 млн. лева по схемата за подкрепяне активността на троператорите.  

Над 20 спортни федерации също излязоха с открита позиция, в която възразяват против прекратяването на груповите спортни мероприятия, а апелът им беше подсилен и от Българския олимпийски комитет.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР